Crested Barbet

Cekulainajam barbetam ir iesauka "augļu salāti" tā nejaušajai, jauktajai spalvu krāsošanai un daļēji frugoriskajai diētai, lai gan šie putni ēdīs daudz vairāk nekā augļus. Šie īpatnējie un parastie barberti šie Lybiidae putnu ģimenes locekļi ir lieliski putni, kurus var redzēt ikviens birderis, kurš apmeklē to izplatības areālu Dienvidāfrikā. Uzzinot vairāk faktus par cepeškrāsns bārbekjū, jūs varat vēl vairāk satraukties par šo unikālo putnu un dedzīgāk pievienot to savam dzīves sarakstam.

Ātri fakti

  • Zinātniskais nosaukums : Trachyphonus vaillantii
  • Parastais nosaukums : Crested Barbet, Levaillant's Barbet, Augļu salātu putns
  • Dzīves ilgums : 8-10 gadi
  • Izmērs : 9-10 collas
  • Svars : 2, 4-2, 5 unces
  • Spārnu platums : 13-15 collas
  • Aizsardzības statuss : vismazākās bažas

Crested Barbet identifikācija

Šī putna treknrakstā, kontrastējošās krāsas lieliski norāda uz tā identitāti, bet birders vēlēsies tuvāk izpētīt cekulaino barbertu, lai justos pārliecināti par katru redzēto putnu. Lielais, resnais rēķins ir gaiši zaļgani dzeltens ar pelēcīgi melnu galu. Plūmju ziņā vīrieši un sievietes ir līdzīgi ar galvu sarkanā un dzeltenā krāsā un izplūdušu pelēcīgi melnu punktu uz katra vaiga. Lores ir melnas vai tumši pelēkas, bet kakls ir vienkāršs, bez marķējuma dzeltenā krāsā vai ar nelielu, vāji sarkanu plankumu veidošanos. Mantija, spārni un bieza krūšu josla ir melna un apzīmēta ar baltiem pusmēness vai punktiem. Muguras lejasdaļa ir dzeltena ar sarkaniem augšējiem astes apvalkiem, kas ved uz melnu asti, kas apzīmēta ar baltām joslām un baltu astes galu. Apakšējās daļas ir dzeltenas ar sarkanām svītrām uz krūts. Pinkains cekuls ir melns. Acis ir tumšas, un kājas un pēdas ir pelēkas.

Nepilngadīgie ir līdzīgi pieaugušajiem, bet vispārējā krāsā ir brūnganāki. Arī jaunākiem putniem krūšu joslā ir daudz mazāk baltu, un cekuls ir īsāks.

Crested barbets ir ļoti balss putni ar smeldzīgu, ātru, bungošanai līdzīgu dziesmu, kas var ilgt vairākas minūtes vienlaikus. Nošu temps ir nemainīgs visā, un dziesmas atskaņošanas laikā solis mainās tikai nedaudz. Churring un chittering variācijas ir arī viņu vokālā repertuāra sastāvdaļa.

Crested Barbet biotopi un izplatība

Šīs bārbekjū dod priekšroku atvērtām meža platībām vai krūmāju savannai ar izkaisītu veģetāciju, un tās ir sastopamas arī upju gultnēs un līdzīgos piekrastes koridoros. Tās bieži sastopamas arī piepilsētas rajonos, dārzos un augļu dārzos.

Cepto barbetu diapazons visu gadu stiepjas visā Āfrikas dienvidu daļā - no Angolas un Zambijas uz dienvidiem līdz Botsvānas austrumiem, Mozambikas rietumiem un Dienvidāfrikas ziemeļiem.

Migrācijas shēma

Šie putni parasti nemigrē, lai arī ārkārtīga sausuma laikā tie var kļūt nomadiskāki, kad meklē labākos ūdens avotus. Sausuma periodos to kustība var būt ļoti neparasta, un tos var redzēt neparedzētās vietās, kur pēkšņi ir pieejams ūdens.

Uzvedība

Cekulās mucas var būt ļoti teritoriālas un agresīvas, īpaši vaislas sezonā. Viņi tramdīs citus putnus prom no ligzdošanas vietām un pat uzmāksies un uzbruks zīdītājiem un rāpuļiem. Šie putni parasti ir vientuļnieki vai redzami pa pāriem, un viņi dod priekšroku barībai uz zemes vai ar mazu veģetāciju. Uz zemes viņiem ir pieveicīga pastaiga, taču viņi ir neveikli lidojumā un parasti lido tikai nelielus attālumus.

Diēta un barošana

Šie kopumā ir visēdāji putni, bet cekulainās mucas ēd daudz augļu, ieskaitot vīģes un šakāļu ogas. Pēc augļu sagremošanas viņi sēklas atjauno, kas daudzās vietās palīdz izplatīt veģetāciju un atjaunot dzīvotni. Citi pārtikas produkti, ko viņi regulāri ēd, ir kukaiņi, olas, gliemeži un pat jauni putni un inkubatori. Crested barbets ir ļoti modri, kad barojas, paliek modri un skenē visapkārt, lai novērotu plēsoņas un iebrucējus.

Ligzdošana

Tie ir monogāmi putni. Pārojies pāris strādās kopā, lai izraktu dobuma ligzdu sapuvušā kokā, parasti novietojot ieeju filiāles apakšpusē patversmei. Ieeja ved uz īsu tuneli, kas atveras uz ligzdošanas dobumu, kur dēj 1-5 olas. Dažos gadījumos cekulainās barbetes ligzdo termītu pilskalnos vai var uzlaupīt ligzdas no citiem putnu dobumos ligzdojošiem putniem.

Olas un jauni

Sievietes vecāks olšūnas inkubē 13–17 dienas, un pēc bezpalīdzīgā mazuļa izšķilšanās abi vecāki tās baro 27–30 dienas. Ligzdošanas periodā vecāki arī strādās, lai palielinātu ieejas caurumu, un viņi regulāri noņem fekāliju materiālu, lai palīdzētu ligzdai plēsoņām būt mazāk pamanāmām. Šie putni var audzēt visu gadu, ja apstākļi ir piemēroti, un katru gadu var audzēt 1-5 vaislas.

Crested barbets ik pa laikam iznēsā dažādu medusgužu sugu parazītu olu paraugus.

Crested Barbet saglabāšana

Kaut arī šie putni var tikt gaidīti piemājas dārzos, jo viņi ēd tik daudz gliemežu, tie ne vienmēr ir tik laipni gaidīti stādījumos, kur viņu vēlme pēc augļiem var nopietni kaitēt lauksaimniecības kultūrām. Tāpēc laiku pa laikam tiek vajāti cekultiņi, un šos putnus apdraud arī mājdzīvnieku tirdzniecība. Neskatoties uz šiem draudiem un pakāpeniski samazinājušos kopējo iedzīvotāju skaitu, cekulainais barberts tomēr vēl netiek uzskatīts par apdraudētu vai apdraudētu.

Padomi piemājas putnu tirgotājiem

Šie putni savā iecirknī viegli apmeklē putniem draudzīgus pagalmus un dārzus. Nobeigušos koku saglabāšana vai lielu putnu novietņu vai ligzdošanas kārbu uzstādīšana var piesaistīt cekulainās barbetes, un piemērotu ēdienu, piemēram, gvajaves, vīģes vai ogu krūmu, stādīšana var arī mudināt viņus apmeklēt ar bagātīgiem pārtikas avotiem. Daudzos piepilsētas rajonos šie putni tiek sirsnīgi gaidīti, jo viņi ēd daudz gliemežu un nodrošina labāku dārza kaitēkļu kontroli bez pesticīdiem vai ķīmiskas apstrādes.

Kā atrast šo putnu

Cepeškrāsnī ceptas bārbekjū ir diezgan izplatīta to diapazonā, ja vien pārtikas un ūdens resursi ir pietiekami daudz. Dabas centru apmeklēšana ar īpašām barošanas vietām un lielām putnu mājām var palīdzēt nodrošināt labu novērošanu, un šie putni var atrasties arī parkos un augļu dārzos. Uzmanieties no viņu krāsainās apspalvojuma un uzklausiet viņu sīkos zvanus, lai palīdzētu atrast cekulainās barbetes.

Izpētiet vairāk šīs ģimenes putnu

Lybiidae putnu ģimenē ietilpst vairāk nekā 50 afrikāņu barbertu sugu, kuras visas ir sastopamas Subsahāras Āfrikā. Tās ir krāsainas un daudzveidīgas sugas, un līdzīgi putni, kas varētu būt pazīstamāki, ir:

  • Saliekamais dzenis
  • Baltimoras Oriole
  • Lazuli Bunting

Noteikti apskatiet visus mūsu savvaļas putnu profilus un faktu lapas, lai atklātu vēl apbrīnojamākus putnus!