Eiropas ņurdēšana

Pielāgojams un atjautīgs eiropas strazds ir izplatīts putns visā pasaulē un ir viens no vispazīstamākajiem putniem Sturnidae ģimenē, kurā ietilpst vairāk nekā 120 dažādas kņadas sugas. Dzimtā Eirāzijā suga ir tik veiksmīgi ieviesta visā pasaulē, ka daudzviet, tostarp Ziemeļamerikā, to uzskata par invazīvu putnu. Šī faktu lapa var palīdzēt birderiem uzzināt vairāk par šiem plaši izplatītajiem putniem, ieskaitot to, kas tos padara īpašus un unikālus.

Ātri fakti

  • Zinātniskais nosaukums : Sturnus vulgaris
  • Parastais nosaukums : Eiropas ņirdziņš, parastais ērkšķis, ņirdzis
  • Dzīves ilgums : 2-3 gadi
  • Izmērs : 8-9 collas
  • Svars : 2-3 unces
  • Spārnu platums : 12-15 collas
  • Aizsardzības statuss : vismazākās bažas

Eiropas strazdu identifikācija

Tie ir pliki putni ar īsām, stulbām astēm. Tēviņi un sievietes ir identiski allover melnajai spalvai, kas izcelta ar zaigojošu zaļu un purpursarkanu spīdumu uz galvas, muguras, pakauša, sāniem un krūtīm. Pēc molēšanas vasaras beigās šiem putniem ir spalvas ar bālganu vai bālganu vai brūnganu, piešķirot tiem plankumainu izskatu, lai arī plankumi noveco. Spārni un aste ir tumši un ar malas malu. Kājas un pēdas ir sarkanas, un rēķins vaislas sezonā ir spilgti dzeltens.

Ziemas apspalvojums ir blāvāks bez zaigojoša spīduma, un kājas un pēdas ir tumšākas. Ziemā šiem starlings ir blāvi pelēcīgi melns rēķins.

Nepilngadīgie visā pasaulē ir sodrēji pelēki, ar nedaudz tumšākām lorām un bālāku kaklu. Jauniem putniem ir melnas kājas un pēdas un tumšs rēķins.

Identificēt vaislas Eiropas ņirdziņu

Tie ir skaļš putns ar visdažādākajiem skaļajiem, prasīgajiem zvaniem. Tipiski zvani ir svilpes, pļāpāšana, grabulīši, čipsi un trīnīši, un tie var arī atdarināt daudzas citas putnu sugas un skaņas, kas nav putni, kaut arī tās nav tikai imitācijas. Nepilngadīgie putni ir īpaši skaļi, kad ubagojas ligzdā vai neilgi pēc izlidošanas, un mazuļu vai pieaugušu ganāmpulks var radīt milzīgu kakofoniju.

Eiropas strazdu biotops un izplatība

Eiropas strazdu dzimtajā dzīvotnē ietilpst visu gadu klāsts Rietumeiropā un ap Kaspijas jūru, kas vasarā paplašinās uz Skandināviju un Krievijas rietumiem, un ziemā - Ibērijas pussalā, Tuvajos Austrumos un Āfrikas ziemeļdaļā. Šie putni ir ieviesti daudzos pasaules reģionos, tostarp Dienvidāfrikā, Austrālijā un Jaunzēlandē. Ziemeļamerikā Eiropas briedis ir sastopams visu gadu kontinentālajā Amerikas Savienotajās Valstīs, Meksikas ziemeļdaļā un Kanādas dienvidos.

Neatkarīgi no putnu atrašanas vietas viņi dod priekšroku atklātiem biotopiem, piemēram, līdzenumiem, lauksaimniecības laukiem un atklātiem mežainiem. Pilsētas un piepilsētas teritorijās tās bieži sastopamas pagalmos un parkos.

Migrācijas shēma

Savā Eiropas izplatības areālā šie briedis migrē tālāk uz ziemeļiem un rietumiem vasaras selekcijas sezonā un ziemā plešas tālāk uz dienvidiem. Viņu izplatības areāla lielā centrālā daļa ir aizņemta visu gadu, un daudzi briedis migrē. Ziemeļamerikā šie putni ziemā sniedzas nedaudz tālāk uz dienvidiem līdz Meksikai, bet citādi nemigrē.

Uzvedība

Eiropas briedis ir izturīgi, enerģiski putni, kas var būt agresīvi, barojot vai ligzdojot. Vairošanās sezonā tie parasti ir vientuļnieki vai sastopami pāros, bet rudenī un ziemā tie veidos lielus saimes barus, kuru skaits var būt līdz vienam miljonam vai vairāk putnu. Šīs lielās saimes galvenokārt var būt brūnaļģes vai sajauktas ar dažādām melno putnu sugām.

Diēta un barošana

Šie starlings ir visēdāji, oportūnistiski barotāji. Viņi ēd plašu kukaiņu, augļu, graudu, sēklu un sēklu klāstu, kā arī parauga virtuves atgriezumus un citus pieejamos ēdienus, ieskaitot burkānu. Šī plašā barība ļauj šiem putniem visu gadu uzturēties daudzviet, pat mainoties barības avotiem.

Barošanas laikā šie putni barojas uz atklāta zemes, ar rēķiniem iedziļinoties īsā zālē un augsnē, lai staigājot, ar retiem apiņiem meklētu kukaiņus un graudus. Viņiem ir bijis zināms, ka viņi uzbrūk citiem putniem un viegli zog viens no otra.

Ligzdošana

Šie parasti ir viendzīves putni, kas agresīvi apgalvo, ka ligzdo dobumi no citām sugām, ieskaitot dzeņus, šikādus un zilganos putnus. Tās ligzdo arī neparastās vietās, piemēram, žāvētāja vai bēniņu ventilācijas atverēs, vaļējās apšuvumā, atvērtās caurulēs vai citos niķos. Dažiem vīriešiem tiek novērota neregulāra poligāmija.

Olas un jauni

Pāra pārots parasto stādiņu pāris vaislas sezonā iegūs 2-3 5-8 gaiši zilas vai zaļganas ovālas formas olas.

Abi vecāki olšūnas inkubē 12–14 dienas, un abi vecāki vēl 19–21 dienas pēc izšķilšanās pabaros bezpalīdzīgos, kailus cāļus. Pēc iziešanas no ligzdas mazuļi putni sekos vecākiem vēl vienu vai divas nedēļas, ubagojot un pieprasot ēdienu.

Eiropas strazdu saglabāšana

Šie putni netiek uzskatīti par apdraudētiem vai apdraudētiem, lai gan dažos to dzimto teritoriju apgabalos to populācija krasi samazinās. Tomēr citos apgabalos populācijas pieaug, un ornitologi liek domāt, ka sugu vispārējais izplatība var nedaudz mainīties, nevis vienkāršas populācijas izmaiņas.

Vietās, kur šie putni tiek uzskatīti par invazīviem, tie netiek bieži aizsargāti, un tos var izkaut vai vajāt.

Padomi piemājas putnu tirgotājiem

Parastās stādus viegli pievilina barotavas ar zemesriekstu sviestu, sēklu un maizes atgriezumiem, un viņi apmeklēs arī platformu un piltuves padevējus sēklām un graudiem. Tā kā šie putni uz pagalmu var atnest lielus ganāmpulkus ar nepatīkamu apetīti, tomēr daudzi bērznieki dod priekšroku atturēt savus apmeklējumus. Izmantojot barotavas ar būriem, lai izslēgtu lielākus putnus, un iztīrot uz zemes izlijušās sēklas, var mazināt uzmācību Eiropā un dot vietu daudzveidīgākai spalvu apmeklētāju saimei.

Kā atrast šo putnu

Eiropas strazdus nav grūti atrast, un tie ir viegli pamanāmi pilsētu un piepilsētu teritorijās. Bieži vien tie ir sastopami uz vadiem vai meklē barību zālājos mediānos, pat uz noslogotiem ceļiem. Tie ir redzami arī sporta laukumos, parkos vai jebkur citur, kur var būt izlijis ēdiens vai lūžņi, ieskaitot atkritumu izgāztuvju un atkritumu iznīcināšanas vietu tuvumā.

Izpētiet citas sugas šajā ģimenē

Kaut arī Eiropas strazds var būt vispazīstamākais strazds, taču ir arī citi izcili kūtīši, ar kuriem birderiem vajadzētu iepazīties, piemēram, lielākais zilā ausraugs. Lai atklātu vēl apbrīnojamākus putnus, iepazīstieties ar visiem mūsu sīkajiem putnu profiliem!