Ziemeļu mirgošana

Lee Hunter / Flickr / Lietots ar atļauju

Ziemeļu mirgošana ir visizplatītākais ziemeļamerikāņu dzenis un viens no spilgtākajiem Picidae putnu ģimenes locekļiem ar saviem treknajiem, krāsainajiem marķējumiem. Tās divas galvenās pasugas - sarkanās un dzeltenās formas - agrāk bija atsevišķas sugas, līdz tās tika apvienotas 80. gados, lai gan dažas ornitoloģiskās organizācijas joprojām šos putnus uzskaita atsevišķi. Šie dzenis ir labi pazīstami arī kā Alabamas štata putns. Šī faktu lapa piedāvā birderiem vēl vairāk informācijas par ņirbošajiem dzeņiem un visu, kas šos putnus padara īpašus.

Ātri fakti

  • Zinātniskais nosaukums : Colaptes auratus
  • Vispārpieņemtais nosaukums : ziemeļu mirgošana, dzeltenas formas mirgošana, sarkanas formas mirgošana, rietumu mirgošana, austrumu mirgošana, zeltainā spārna dzenis, dzeltenā āmurs, parastā mirgošana
  • Dzīves ilgums : 5-6 gadi
  • Izmērs : 13–14 collas
  • Svars : 4 unces
  • Spārna platums : 20 collas
  • Aizsardzības statuss : vismazākās bažas

Ziemeļu mirgošanas identifikācija

Ziemeļu mirgošanu ir viegli identificēt pēc lauka atzīmēm un krāsas, lai gan austrumu mirgošanai (dzeltenas formas) un rietumu mirgošanai (sarkanas formas) ir dažas izteiktas atšķirības. Tiklīdz birders iemācīsies galvenās lauka atzīmes, viņi var ar pārliecību identificēt šos dzenus tikai ar skatienu. Abām mirgojošajām pasugām ir gari, tumši, ļoti nedaudz nogriezti rēķini, un to spārni ir plati ar noapaļotiem galiem.

Tēviņiem ir dzeltenbrūna un pelēka galva ar biezu malārijas svītru. Mugura un spārni ir dzeltenbrūni ar melniem šķēršļiem vai ķemmīšgliemenēm, un baltais kājs ir viegli redzams lidojuma laikā. Augšdaļas slepenie apvalki ir balti ar melnu plankumu, un stīvā, divvirzienu aste ir melna virs, ar sarkanu vai dzeltenu apakšu. Apakšējās daļas ir gaiši baltas ar melniem punktiem un ievērojamu ķīļveida melnu plāksteri uz krūts.

Mātītēm ir līdzīgs marķējums kā vīriešiem, bet tām trūkst malārijas svītras. Nepilngadīgie putni ir līdzīgi pieaugušajiem.

Tie ir balss putni ar dažādiem izsaukumiem. Pīrsošais “kyeeer” zvans atgādina vanagus, bet ir īsāks. Arī skaļš, spēcīgs, pat “wik-wik-wik-wik” zvans ir izplatīts. Veicot bungošanu, šiem dzeniem ir vienmērīgs, ātrs temps, kas ilgst 1-2 sekundes.

Reģionālās atšķirības

Diapazons ir labs pavediens, lai atšķirtu divas ziemeļu mirgošanas pasugas, jo austrumu putniem zem spārniem ir dzeltena krāsa, savukārt rietumu putniem zem spārniem ir laša rozā krāsa. Dzeltenā un laša krāsa ir ievērojama arī zem putnu astes. Rietumu putniem ar sarkanu spalvu ir sarkanā malējā josla (tikai tēviņiem), bet tikai dzeltenveidīgajiem austrumu putniem ir sarkana pakauša (gan tēviņiem, gan mātītēm). Krāsa zem putnu astes atbilst arī to reģionālajai krāsai. Starp pasugām austrumu, dzeltenveidīgi putni parasti ir vairāk dzeltenbrūni vai brūngani, rietumu, sarkano spalvu putni ir pelēcīgāki.

Ziemeļu mirgošanas biotops un izplatība

Ziemeļu mirgošana ir atklāta lapu koku mežos, meža zemēs, purvos un piepilsētas parkos, dārzos un pagalmos. Šie putni visu gadu ir sastopami lielākajā daļā ASV kontinentālo daļu, Meksikas centrālajā daļā un Britu Kolumbijas piekrastē, taču to trūkst Teksasas dienvidrietumos un Arizonā, Vidusrietumu ziemeļos un galējos ziemeļaustrumos.

Dzeltenveidīgi pasugas biežāk sastopamas areāla austrumu un centrālajā daļā, kā arī visā Kanādas areālā. Sarkanās formas mirgošana ir visizplatītākā diapazona rietumu daļā un ziemeļos caur Britu Kolumbiju. Ļoti retos gadījumos ziemeļblāzmas ziemeļu Eiropā ir reģistrētas kā nepatīkams putns.

Migrācijas shēma

Kamēr liela daļa šī putna areāla ir aizņemta visu gadu, vasarā ziemeļu mirgošanas ligzdošanas diapazons plešas tālāk uz ziemeļiem, iekļaujot lielāko daļu Kanādas un Aļaskas, izņemot augstākos tundras reģionus. Ziemā tie ir sastopami dziļāk ASV dienvidrietumos un Meksikas ziemeļdaļā.

Uzvedība

Šie dzeņi, atšķirībā no lielākajām dzeņu sugām, dod priekšroku skudru un vaboļu lopbarībai uz zemes, un to pretskābās siekalas palīdz uzveikt skudru skābes aizsargspējas. Ziemeļu ņirboņi lec uz zemes vai pieķeras zemiem celmiem vai pie koku pamatiem, un, kad tie ir nolaupīti, tos bieži redz pozā, kas garāžniekiem pazīstamāks nekā dzenis, lai arī tie var pieķerties arī vertikāli. Tiesas laikā viņi ir aktīvi un veikli, un viņu viļņainajam lidojumam ar straujiem spārnu atlokiem un īsiem slīdiem ir atšķirīga nozīme, jo tas izceļ viņu trekno apakšdaļas krāsu.

Diēta un barošana

Tāpat kā visi dzeņi, ziemeļblāzma sezonāli maina savu uzturu atkarībā no tā, kādi pārtikas produkti ir pieejami to klāstā. Tie galvenokārt ir kukaiņēdāji, bet atkarībā no gadalaika un pieejamības arī ēd dažādus augļus, sēklas un riekstus.

Ligzdošana

Tie ir monogāmi putni, un abi vecāki izraida piemērotu ligzdošanas dobumu vai sakārto ligzdu ar minimālu materiālu. Ziemeļu ņirboņi dažreiz izmantos putnu mājas vai pārņems pamestus jostas ķērāju bedrītes vai banku bezdelīgas.

Vietās, kur abu pasugu diapazoni pārklājas, regulāri tiek reģistrēta hibridizācija, un jaunajiem putniem būs nepārprotamas krāsas ar vairāk oranžas krāsas nokrāsām. Ziemeļu mirgošana arī hibridizēsies ar apzeltītām mirgošanām Amerikas Savienoto Valstu dienvidrietumos.

Olas un jauni

Katrā vaislā ir 3–12 ovālas formas, vienkāršas baltas olas, un ziemeļu mirgošanas pāris gadā izlaidīs 1-2 slotas. Otrais slānis ir visizplatītākais dienvidu populācijās, kur vaislas sezona dabiski ir garāka.

Abi vecāki olšūnas inkubē 12-15 dienas, un abi par cāļiem rūpēsies vēl 25-28 dienas pēc izšķilšanās.

Ziemeļu mirgošanas saglabāšana

Kaut arī ziemeļu mirgošana netiek uzskatīta par apdraudētu vai apdraudētu, pēdējās desmitgadēs tās populācija ir pastāvīgi samazinājusies. Tiek uzskatīts, ka galvenais šīs samazināšanās iemesls ir Eiropas stādiņu konkurence par labākajām ligzdošanas vietām, un dzenis bieži zaudē agresīvākiem invazīviem putniem. Neskatoties uz šo samazināšanos, ziemeļu mirgošanas plašais diapazons tomēr nodrošina tā turpmāku izdzīvošanu.

Padomi piemājas putnu tirgotājiem

Piemērotajā dzīvotnē ziemeļu ņirboņi labprāt apmeklēs pagalmus, kas izvairās no pesticīdu un insekticīdu lietošanas, tāpēc pārtikai ir vairāk skudru un vaboļu. Šie dzeņi laiku pa laikam izmantos arī lielas putnu mājas, un viņi apmeklēs putnu pirtis dzeršanai un vannošanai. Atstājot nokaltušus kokus un celmus neskartus, tiks nodrošināta gan barības meklēšana, gan ligzdošanas vietas. Šie putni viegli apmeklēs barotavas, kur ir pieejamas sēklas, rieksti un melnās eļļas saulespuķu sēklas.

Austrumu padomi, lai piesaistītu dzenus savā pagalmā

Kā atrast šo putnu

Ziemeļu mirgošana nav pārāk izaicinoša, lai atrastu to diapazonā, īpaši, ja birders apmeklē apgabalus ar bagātīgiem pārtikas avotiem. Dabas centri un savvaļas dzīvnieku rezervāti, kas uztur barošanas vietas, bieži piesaista ziemeļu mirgošanu, piedāvājot viesiem birderiem ļoti labas apskates iespējas. Uzmanieties, lai šie putni piebarojoties nokristu uz zemes, un pārliecinieties par dzidrajām lauka zīmēm un plūmju rakstiem, lai pārliecinātos par dzenis.

Izpētiet citas sugas šajā ģimenē

Ziemeļu ņirboņi ir atšķirīgi starp dzeņiem, bet birderiem, kam patīk ziemeļu ņirboņu skati, skaņas un senatne, vajadzētu pārlūkot šo dzeņu sugu galeriju un izpētīt arī citus aizraujošos dzenus, tostarp:

  • Saliekamais dzenis
  • Lielais plankumainais dzenis
  • Sarkano krūšu zīdainis

Neaizmirstiet izlasīt citas sīkas putnu faktu lapas, lai uzzinātu vairāk par visām iecienītākajām sugām.