Saliekamais dzenis

Vārnas lieluma dzenis ir lielākais dzenis Ziemeļamerikā un viens no lielākajiem dzenu sugām pasaulē. Šis Picidae dzimtas loceklis ir viegli atpazīstams tā lieluma un treknās atzīmes dēļ, taču daudzi birderi ir pārsteigti par citiem pāķu faktiem, ko viņi atklāj, uzzinot vairāk par šiem neticami putniem.

Ātri fakti

  • Zinātniskais nosaukums : Dryocopus pileatus
  • Parastais nosaukums : pāļu dzenis
  • Dzīves ilgums : 12-13 gadi
  • Izmērs : 16-19 collas
  • Svars : 9-12 unces
  • Spārnu platums : 26-30 collas
  • Aizsardzības statuss : vismazākās bažas

Pileated dzenis identifikācija

Šie dzenis ir viegli identificējami pēc lieluma, bet birderiem jāņem vērā citas lauka zīmes un pazīmes, lai tos nesajauktu ar vārnām vai kraukļiem. Taisnais, resnais, pelēcīgi melnais rēķins ir labs pavediens un nekavējoties palīdz identificēt šo putnu kā dzenīti. Tēviņi ir melni melni, kaut arī apakšējās daļas var būt tumši pelēkas. Vaigi un rīkle ir marķēti ar biezām melnbaltām svītrām, un putna pusē turpina baltu līniju. Dinamiski sarkans, trīsstūrveida formas apvalks sniedzas no pieres līdz pakauša daļai, un ūsas ir tumšāk sarkanas, bet sliktā apgaismojumā tās var parādīties melnas.

Mātītēm ir vienādas atzīmes, bet melnas ūsas un pieres, un to sarkanie cekari ir nedaudz īsāki un ne tik spoži. Abiem dzimumiem lidojuma laikā ir redzami lieli, balti apakšstilbi, un tām ir melnas kājas un pēdas. Nepilngadīgie putni izskatās līdzīgi pieaugušām mātītēm.

Kamēr šie putni nedzied, viņu skaļie, ātrie zvani "kuk-kuk-kuk-kuk-kuk" ir tikpat atšķirīgi un nedaudz paātrinās zvana beigās. Pāļu dzeņu bungošana ir salīdzinoši lēna un vienmērīga, bet arī katras kārtas beigās paātrinās. Starp bungu sērijām ir lielas atšķirības.

Pāļu dzenis salīdzinājumā ar ziloņkaula drudzi

Pīlētais dzenis ir ļoti līdzīgs paredzamajam izmirušajam dzenim. Faktiski putni izskatās tik līdzīgi, tiek uzskatīts, ka īss aprakta dzeņa pamanīšana, iespējams, ir bijusi atbildīga par ziloņkaula rēķina dzenu "atkārtotu atklāšanu" Arkanzasā 2004. – 2005. Gadā - atkārtotu atklājumu, kas tika stingri apspriests un diskutēts par tikpat spēcīgu, apstiprinošus pierādījumus nevarēja iegūt. Līdz šim dzenis, kas apmaksāts ar ziloņkaulu, tiek uzskatīts par izmirušu, bet optimistiski noskaņotie dārznieki joprojām uzskata, ka kaut kur tā plašajā vēsturiskajā diapazonā var pastāvēt izolēta populācija.

Lūk, ko jūs varat darīt, lai palīdzētu novērst putnu izmiršanu

Pīlētais dzenis ir nedaudz mazāks nekā dzenis, par kuru dzenis rēķins, un ziloņkaula rēķina spārniem ir daudz vairāk baltu, it īpaši augšpusē. Šis baltais attēls parāda, kad spārni ir salocīti, turpretī dzenis sakrustotie spārni ir pilnībā tumši. Kā norāda nosaukums, dzimumlocekļa dzeņam ir gaišs rēķins, bet paudzētam dzenim ir tumšs rēķins. Ziloņkaula drudzis dzenu aizmugurē ir balts, bet dzenu pāļi ir melni, un dzilnu rēķina dzenu zods un rīkle ir melni, savukārt dzenis, kam pievienoti dzeņi, ir ar baltu zodu un rīkli.

Pileated dzenis dzīvotne un izplatība

Pāļu dzeņi apdzīvo vecos mežus ar lieliem kokiem visā Kanādas centrālās daļas boreālajā reģionā un Klusā okeāna ziemeļrietumos līdz dienvidiem līdz Kalifornijas ziemeļiem. Priekšroka dodama lapu koku vai jauktu lapu koku-skujkoku mežiem. To diapazons stiepjas cauri Amerikas Savienoto Valstu austrumiem no Minesotas, Aiovas un Kanzasas, Oklahomas un Teksasas austrumu daļas līdz Atlantijas okeāna piekrastei Floridā un gar Līča krastu līdz Teksasas dienvidaustrumiem. Tā kā šie lielie dzeņi ir piemēroti biotopiem, kas balstās uz lieliem, nobriedušiem kokiem, līdzenumos un zālājos to nav. Tos var atrast piepilsētas un parku vietās, kur tiek atrasti piemēroti koki.

Migrācijas shēma

Pāļu dzeņi nemigrē. Tomēr, kad piemērotos kokus noņem no vietējiem dzenu klājiem, putni var pārvietoties uz blakus esošajām teritorijām, kur biotops ir labvēlīgāks. Šī pārvietošana ir pastāvīga, un to neuzskata par migrācijas veidu.

Uzvedība

Pīlētais dzenis ir vientuļš putns, bet to var atrast pa pāriem, īpaši vairošanās sezonā. Šie putni visu gadu aizstāvēs vienu un to pašu teritoriju, bet ziemā ir iecietīgāki pret citiem dzeņiem. Viņu lidojuma shēma ir viļņojoša līnija ar īsiem slīdiem, kad spārni tiek ievilkti ķermenī, un spārnu sitieni ir salīdzinoši lēni. Viņu spilgti sarkanais apvalks ir mobilais, un to var pacelt vai nolaist, lai parādītu dažādas emocijas vai noskaņas.

Diēta un barošana

Šie dzeņi ir visēdāji un sezonāli maina savu uzturu uz visdažādākajiem ēdieniem. Pavasarī un vasarā viņi ēdīs dažādus kukaiņus un kāpurus, savukārt rudenī un ziemā savā uzturā iekļaus vairāk riekstu, augļu un ogu. Barojot, viņi izmantos savus jaudīgos rēķinus, lai urbtu dziļus, taisnstūrveida caurumus vai nomizotu mizas joslas, meklējot kukaiņus, un viņi barosies ar lieliem kokiem, kā arī kritušiem baļķiem. Pāļu dzeņi pat laiku pa laikam var baroties uz zemes.

Ligzdošana

Tie ir monogāmi putni. Kā dobuma ligzdas viņi izraida piemērotu dobumu 10–24 collas dziļi nokaltušā kokā. Ligzdošanas dobumam ir iegarena atvere 15-85 pēdas virs zemes, un putni var atstāt iekšā dažas skaidas, lai tās varētu oderēt.

Olas un jauni

Ovālas vai elipsveida formas olas ir baltas, ar smalku spīdīgu nokrāsu. Vecāks vīrietis veiks lielāko daļu nepieciešamo inkubācijas 16-18 dienu laikā. Abi vecāki rūpējas par mazuļu mazuļiem 26–28 dienas pēc izšķilšanās, un pārojies pāris katru gadu izaudzēs vienu 2-8 olu slotu. Jauni dzenis dzenis vairākus mēnešus paliek tuvu saviem vecākiem brīvas ģimenes grupā, bet nākamās selekcijas sezonas sākumā meklēs savus biedrus un teritorijas.

Pāļu dzeņu saglabāšana

Kaut arī šos dzenus neuzskata par apdraudētiem vai apdraudētiem, to vientuļības dēļ tie ir jutīgāki pret dzīvotņu zaudēšanu, īpaši tad, ja nobrieduši meži tiek novākti vai no ainavām noņemti nokaltuši koki. Piemērotu biotopu aizsardzība ir būtiska, lai aizsargātu pāžus. Turklāt, tā kā daudzi citi putni, piemēram, dobumā ligzdojošās pīles, svītas un pūces, atkārtoti izmantos pāļu dzeņu ligzdas, šo putnu aizsardzība vienlaikus var palīdzēt daudzām citām sugām. Līdzīgi daži uzgriežņu atslēgas un mazāki dzeņi, barojot, var apmeklēt arī dzeņu barošanas vietas. Sakarā ar šīm ligzdošanas un barošanas asociācijām, pāļu dzeņi bieži tiek rūpīgi novēroti, lai novērtētu putnu ekosistēmas vispārējo veselību.

Padomi piemājas putnu tirgotājiem

Šie dzenis mēdz būt kautrīgi, bet nonāks pagalmos ar pietiekami lieliem kokiem un tur, kur tiek piedāvātas suet vai rieksti plašās, lielās barotavās, kurām šie lielizmēra dzeņi var viegli piekļūt. Sētas birderiem jāatstāj veci koki vai nokrituši baļķi vietā, lai pievilinātu barojošos dzeņus. Pesticīdu lietošanas samazināšana arī palīdzēs nodrošināt labu kukaiņu piegādi dzeņu dzeguzēm.

Kā atrast šo putnu

Kaudzes dzenis ir vientuļnieki, un tos var būt grūti atrast. Vislabāk ir apmeklēt nobriedušus, samērā netraucētus mežus to tuvumā, un stādītājiem jāmeklē dzenu bojājumi kokiem, lai noteiktu, vai šajā apgabalā barojas vai ligzdo pāļu dzeņi. Zināmajās ligzdošanas vietās šos dzenus var vieglāk atrast, taču ļoti uzmanīgi jātraucē aktīvās ligzdas vai putnu stresa traucēšana.

Izpētiet citas sugas šajā ģimenē

Pikidae putnu saime ir daudzveidīga, tajā ietilpst ne tikai dzenis, bet arī piņķi un pūtītes. Kopumā šajā ģimenē ir vairāk nekā 250 putnu, un birderiem, kuriem patīk dzeņi, vajadzētu pārbaudīt arī šos smalkos putnus:

  • Lielais plankumainais dzenis
  • Kāpis ar kāpnēm
  • Ziemeļu mirgošana

Nepalaidiet garām mūsu citu savvaļas putnu profila faktu lapas, lai uzzinātu vēl vairāk par visiem jūsu iecienītākajiem putniem!